Dags att köpa ny båt? Så lånar du till båtköpet

Tips för ett smartare båtköp med båtlån

4 minuters lästid

Att äga en båt kan vara en fantastisk frihetskänsla. Men det kan också vara kostsamt och du måste räkna med utgifter utöver själva köpet. Undvik alla fallgropar och misstag efter vägen. Så här kan du göra när du ska låna pengar inför båtköpet.

Köp båten du alltid drömt om

Längtar du efter en racerbåt eller är drömmen en träbåt med renoveringsbehov? Eller kanske en semesterbåt att ta ut på sjön under varma sommardagar? Att köpa en båt brukar vara en stabil investering, då priserna håller sig relativt jämna och värdet på båtar sällan rasar. Oavsett dina behov kan Reducero hjälpa dig att hitta en finansieringslösning.

En båt är en stor investering, få människor har råd att betala kontant. Köper du din båt hos en auktoriserad båthandlare, kan du låna med båten som säkerhet upp till en viss procent (normalt sett upp till 80%). Om du köper av en privatperson är lösningen att ta ett privatlån, även kallat blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Du kan även låna till den överskjutande delen på lånet (kontantinsatsen) om du valt att handla hos en båthandlare. Att låna till båten är den vanligaste lösningen för att finansiera ett båtköp.

Vad kostar det att låna till båten?

Vilken ränta du får på ditt båtlån beror på hur din privatekonomi ser ut. En bra kreditvärdighet medför en lägre ränta och mer förmånliga villkor. Det är framförallt inkomsten som avgör hur mycket du får låna och till vilken ränta. Maxbeloppet för lån är 600000 och det spelar ingen roll om du köper en ny eller begagnad båt.

Du kan även låna till en båtkärra eller en ny motor till båten. Du behöver ingen kontantinsats när du tar ett privatlån, du behöver inte heller ställa båten i säkerhet för lånet. Räntan sätts individuellt och börjar från 3.45%. För att få bästa möjliga ränta är det viktigt att jämföra flera långivares erbjudanden.

Vad ska jag förbereda inför båtköpet?

Precis som inför ett bostadsköp är det viktigt att lånefinansieringen är klar innan du börjar leta efter drömbåten. På så sätt slipper du att missa båtköpet, exempelvis på grund av att någon annan hinner före och kan betala direkt. Chansen är större att du får en bättre affär om du kan vara först på objektet innan andra potentiella köpare dyker upp.

Det gäller ofta att slå till snabbt när man hittat en bra deal. Använd Reducero för att i god tid innan se över dina alternativ för lån. Att ansöka om båtlån är enkelt och du får svar direkt.

Kan jag betala av lånet om jag vill byta båt?

Ja, du kan betala av lånet när du vill. Du behöver dock inte göra det när du byter båt. Istället kan du använda pengarna från försäljningen av båten för att finansiera ett nytt båtköp, eller något helt annat. Du kan även göra enstaka avbetalningar om det skulle vara så att du har lite extra pengar över en månad. Det kostar inget att lösa lånet i förtid.

Ansök om båtlån och köp din drömbåt

Förverkliga drömmen och köp din alldeles egna båt. Räntorna ligger för tillfället på historiskt låga nivåer. Det gör att många människor vill investera i ett båtköp, men var på din vakt! Räntorna skiljer sig kraftigt mellan olika lånealternativ. När du ska låna till båten bör du jämföra ordentligt innan du bestämmer dig.

Reducero har tagit fram ett kostnadsfritt verktyg för att jämföra räntor och avgifter på lån. Du väljer själv vilket alternativ som passar dig bäst. Ansök om båtlån snabbt och smidigt på vår hemsida.