Så här finansierar du din drömresa

Tips på hur du gör verklighet av reseplanerna

4 minuters lästid

Går du och drömmer om spännande resmål? Det är helt gratis att drömma, men att förverkliga resan kan kosta lite mer. Med smart planering och koll på budgeten är önskeresan närmare än du tror. Allt som behövs är rätt förberedelser! 

Din resa kan skräddarsys efter dina önskemål, oavsett om du är en äventyrs-, kultur- eller charterresenär. Ta flyget, tåget eller göra en road trip – möjligheterna är lika oändliga som resmålen. Vem längtar inte till sol och värme under vinterns kalla och mörka månader? Att resa är att uppleva – en investering i dig själv och i ditt välmående.

Planera din resa

Planering är A och O när du ska förverkliga din drömresa. Det finns få upplevelser som är så underbara som att resa, men ofta slutar det redan i startgroparna. För att komma iväg behöver du ha koll på alltifrån visum och kostnader till boende och resväg. Börja med att göra en tankekarta eller punktlista över allt som har med resan att göra. Dela sedan in resan i olika delar, exempelvis ”boka”, ”finansiera”, ”packa” och så vidare.

För att hålla nere kostnaderna är det viktigt att jämföra priser inför din resa. Kan boendet bli billigare med exempelvis Airbnb, hostel eller erbjudanden på nätet? Kan du tänka dig att resa i lågsäsong? Då är charter, boende och flyg billigare. Går det att låna reseutrustning från en vän? Kan du låna pengar för att betala resan eller för att dela upp betalningen? Att jämföra priser på flygresor kan spara dig tusenlappar.

Så får du råd att resa

För att kunna förverkliga din drömresa behöver du ha ekonomin för att komma iväg. Med en tydlig budget får du koll på kommande utgifter, men du bör även lämna en del av budgeten till oförutsedda kostnader.

Om du inte har råd med resan idag kan du välja att ta ett lån och på så sätt betala av resan allt eftersom. Om resan är dyr och du inte vill vänta på att komma iväg kan det vara den enda möjligheten.

Ett blancolån är den vanligaste typen av lån för att finansiera en resa. Ett annat alternativ kan vara att låna av någon närstående, eller vänta tills du sparat ihop tillräckligt. Drömresan kan bli verklighet om du verkligen vill komma iväg, men det kräver planering och pengar, men även lite mod.

Lycka till med planeringen och hoppas att du får en trevlig resa!