Köpa bil? Tipsen du inte vill missa!
Allt du behöver veta inför bilköpet

Funderar du på att köpa en ny bil? Det är viktigt att fundera på vilka egenskaper som är viktiga för dig och som möter just dina behov. Men också hur mycket du är beredd att betala. Läs våra tips för att undvika fallgroparna inför bilköpet.
Frihet att ta dig precis dit du vill
Att äga en bil innebär frihet. Vare sig det handlar om att köra till stranden en varm sommardag, att slippa vänta på bussen i minusgrader eller en livsnödvändig transport för dig som bor på landet, så gör bilen ditt liv mer flexibelt och lätt.
Hitta en bil som passar dig
Att köpa en bil som passar just dig och dina behov är viktigt. Har du en stor familj behöver du en bil som har utrymme för barn och vagnar. Behöver du i stället en smidig bil som du snabbt och smidigt kan manövrera i city krävs något helt annat. Samma sak gäller om bilen behöver vara bensinsnål, ha ett stort lastutrymme eller om den behöver vara extra miljövänlig. Vad är dina behov och vad är viktigt för dig?
Värdeminskning – bilar minskar i värde
En ny bil minskar snabbt i värde. Det är något som du bör ha med i dina beräkningar när du står inför ett nybilsköp. Då får du en bra överblick som stämmer överens med hur värdet på bilen faktiskt kommer att se ut över tid. Detta i sin tur gör att du mer realistiskt kan räkna på och se hur din ekonomi kommer att se ut framöver. Att få med den verkliga månadskostnaden leder till att du kan göra ett mer realistiskt val av bil – så att du kan känna dig nöjd, både på vägen och i plånboken.
Undersök bilen noga
När du ska köpa en bil är det viktigt att du går igenom bilen noggrant. Du som köpare har ansvar för att besiktiga bilen och se till att den är i det skick som säljaren påstår. Du har en undersökningsplikt vilket innebär att du behöver besiktiga bilen för att vara säker på att bilens skick motsvarar priset. Du behöver gå igenom tidigare ägarhistorik och serviceböcker. Du provkör självklart bilen och när du besiktigar bilen så gör du det hos en oberoende part.
Skriva ett köpekontrakt
Att skriva ett köpekontrakt är A och O när du ska göra ett bilköp med en privatperson. Med i köpekontraktet finns allt det ni kommit överens om och det gör att ni undviker eventuella missförstånd. Det blir tydligt precis hur köpet gått till och du kan alltid gå tillbaka till köpekontraktet ifall du upptäcker något som inte stämmer med bilen. Köpekontraktet upprättas i två exemplar, ett till dig och ett till säljaren. Det är oerhört viktigt att teckna ett köpekontrakt ifall det skulle bli en tvist och ett ärende som hamnar i domstol.
Låna pengar för att köpa bil
Om du köper din bil från en bilhandlare så samarbetar dessa ofta med en bank. Handlarna tjänar på så vis stora pengar på ränta och avbetalning. Det kan därför vara svårt att förhandla till dig förmånliga avtal. Att leta efter andra alternativa lån är alltså en god idé. Tänk också på att många lån har en lång bindningstid som kan sträcka sig längre än du har kvar bilen. Detta kan vara något du vill undvika eftersom du inte vill fortsätta betala av på lånet när du redan sålt bilen.
Det finns många olika slags lån du kan ta. Om du har ett bolån kan du utöka detta lån för bilköpet. Du kan också välja blancolån för att finansiera bilköpet, det vill säga ett lån utan säkerhet. Just dessa lån har oftast en mycket kortare avbetalningstid så att du snabbare kan bli av med lånet. Ett blancolån kan ha en högre ränta eftersom det inte finns någon säkerhet inblandad.
Övriga kostnader för bil
Med din nya bil tillkommer fler kostnader än bara köpeskillingen, alltså kostnaden för själva bilen. Du behöver försäkra din bil och din försäkringspremie beror på din ålder och olyckshistorik samt självklart även vilket bolag du väljer att försäkra bilen hos. Trafikförsäkring behöver du ha enligt lag, så det är en kostnad som du behöver räkna med. Försäkringen behöver du teckna från den dag du blir ägare av bilen.
Bilskatt är också något som du är tvungen att betala in. Hur mycket et kostar beror på vilket slags fordon du har och vad för slags drivmedel det kräver. Om bilen har ett större koldioxidutsläpp blir också skatten högre. Du behöver också ha med i beräkningarna att bilen kan komma att behöva repareras, så att du har en buffert för detta och inte står handfallen när en sådan situation uppkommer.
Det gäller också att räkna in bränslekostnader för varje månad. Räkna ut hur mycket du kommer att köra bilen och veta hur mycket just din bil drar för att kunna göra en summering av hur hög bränslekostnaden kommer att vara. Om du kommer behöva betala för trängselskatt och parkering är det självklart viktigt att även planera för detta.
Ett smart bilköp blir ett roligt bilköp
När du väl hittat en bil som passar dig, gått igenom dessa punkter och kommit överens om ett pris så kan äntligen ge dig ut på vägarna och njuta. Och du kan känna dig trygg i ditt köp och slippa oönskade överraskningar längre fram. Med en bil blir din vardag enklare, du kan ta dig precis dit du vill, skapa härliga nya minnen på nya platser och helt enkelt bli lite mer fri. Slippa släpa tunga matkassar, göra pendlingen till jobbet smidigare och skönare och helt enkelt ge dig ut på vägarna. Om du fått svar på några av dina funderingar så dela gärna artikeln så att även dina vänner kan göra smarta bilköp i framtiden.