Så förbättrar du din kreditvärdighet

...och så bedöms den av långivare och banker.

4 minuters lästid

Hur bedömer långivare, kreditgivare och kreditvärderingsinstitut din kreditvärdighet? Här förklarar vi enkelt hur bedömningen fungerar och hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en persons eller ett företags förmåga att betala sina lån och andra skulder. Denna förmåga beror på ett stort antal faktorer men förenklas ofta i ratingklasser. Förmågan kan beskrivs i en skala från A till C, från 1 –100 eller på många andra sätt där ena ändan av skalan indikerar hög risk och motsatta ändan låg risk. Bedömningarna görs ofta av kreditvärderingsinstitut.

En låg kreditrating innebär att det finns en hög risk att personen eller företaget inte kommer att kunna betala sina lån i tid. I huvudsak går en skarp gräns mellan de som inte har några betalningsanmärkningar. De brukar få låna pengar om inkomsten räcker. På andra sidan finns de med betalningsanmärkningar som sällan beviljas lån. Om de får lån är det med högre ränta. Genom Reducero kan du ​​​ låna pengar med och utan betalningsanmärkning.

När långivare och andra kreditgivare ska behandla din låneansökan utgår de alltid från den kreditvärdighet du har. Din kreditvärdighet har således betydelse för dina möjligheter att få ett lån och bestämmer i hög utsträckning såväl lånebeloppets storlek som de villkor du erbjuds.

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet är en sammanvägning av en mängd faktorer som tillsammans visar din förmåga att betala lån och andra skulder. Exakt hur kreditvärdigheten bestäms är affärshemligheter för upplysningsföretagen men de faktorer som framför allt kontrolleras är:

 • Dina inkomstuppgifter.
 • Antalet befintliga krediter och beloppens storlek.
 • Antalet registrerade kreditupplysningar.
 • Betalningsanmärkningar eller andra anmärkningar.
 • Uppgifter om dina tillgångar så som fordon och fastigheter.
 • Uppgifter som ditt civilstånd.

Om du har betalningsanmärkningar påverkas din kreditvärdighet negativt. En anmärkning försvinner automatiskt efter två till tre år. Du kan även få uppgiften rättad och anmärkningen raderad om den skulle vara felaktig. På denna sida kan du läsa mer om hur du​​​​​​ rättar en felaktig kreditupplysning.

Du kan även förbättra din kreditvärdighet genom att ta bort eller betala av kreditlöften. Att du har en möjlighet att när som helst utnyttja en kredit innebär en osäkerhet som långivare måste kalkylera med. Om du tar bort osäkerhetsmomentet ökar också möjligheten att beviljas ett lån.

Utöver detta påverkas din kreditvärdighet positivt av att du ökar din inkomst och minskar dina utgifter.

Saker som också kan påverka kreditvärdigheten

 • Förändrat civilstånd eftersom det ofta påverkar din ekonomi.
 • Förekomsten av äktenskapsförord.
 • Om du driver företag och i sådana fall i vilken verksamhetsform.
 • Ökat eller minskat taxeringsvärde för de fastigheter du äger.
 • Tidigare och nuvarande skuldsaldo.
 • Antalet kreditupplysningar under den senaste 12 månaderna.
 • Om du nyligen gått över någon kreditgräns.

Vissa företag erbjuder tjänster där man mer i detalj kan se en samlad bild av sin ekonomi. Du har också rätt att kostnadsfritt, en gång per år, vända dig till ett kreditupplysningsföretag och begära ut de uppgifter som finns registrerade om dig.