Så gör du det bästa bilköpet

och slipper otrevliga överraskningar.

4 minuters lästid

Bilköp är för många en av de största utgifterna i livet. Och själva bilköpet är bara en del av kostnaderna. Försäkringar, drivmedel, reparationer – listan kan göras lång. Läs vår guide för att köpa bil och minsk risken för otrevliga överraskningar.

Köpa ny eller begagnad bil?

Det är en speciell känsla att hämta ut en helt ny bil som ingen annan har ägt innan. Men förutom nybilskänslan finns även andra fördelar med att köpa nytt. En ny bil kan ge billigare försäkring och lägre reparationskostnader. Dessutom har du en nybilsgaranti som ofta gäller i flera år. En ny bil har generellt också högre standard, med nya material och bättre teknik.

Lukten av fabriksny bil kan dock vilseleda i jakten på den bästa affären. En begagnad bil som har några år på nacken har redan hunnit tappa en stor del av värdet och är därför billigare. Det brukar sägas att en 3 år gammal bil är det bästa köpet. Naturligtvis är osäkerheten större med begagnat – det är svårt att beräkna framtida reparationskostnader som kan tillkomma.

Vi rekommenderar att du väljer en säker bil av ett känt märke. Se även till att bilmodellen har ett bra andrahandsvärde och gott rostskydd. Oavsett om du väljer en nytt eller begagnat, är det en stor investering att köpa bil. Det är viktigt att det blir rätt. Läs därför på ordentligt om bilen och bilmodellen innan du bestämmer dig.

 

Köpa bil utomlands?

Att köpa bil utomlands innebär större utbud, lägre priser och större urval. Men se upp, det kan vara krångligt! Om du ska göra en bilaffär utanför Sverige bör du verkligen veta vad du gör. Du bör göra noggranna efterforskningar och ha stora bilkunskaper. Bilköp utomlands kan vara svåra att reklamera och det rekommenderas endast för personer med mycket tid och kunskap.

Bilhandlare eller privat?

Vågar man köpa en bil privat från exempelvis Blocket? Generellt sett är svaret ja. Men att köpa bil från en privatperson kräver noggranna kontroller av fordonet och det kräver därför en hel del bilkunskaper. Om du saknar kunskaperna är det klokt att ta med en bilkunnig vän. Läs serviceboken, kontrollera skicket, kontrollera miltalen och undersök däcken.

Kolla även upp hur många ägare bilen haft och att säljaren verkligen äger bilen. Glöm inte att fråga efter såväl sommar- som vinterdäck. Avsluta affären med att skriva ett köpekontrakt, mallar går att hitta online.

Om du vill känna dig lite säkrare när du köper begagnat kan du söka upp en M Sverige-ansluten bilhandlare. Det finns många fördelar med att köpa från en auktoriserad bilhandlare även om det kan bli dyrare än att köpa privat. Bilen är generellt sett rekonditionerad och väl genomgången och du slipper normalt risken att bli lurad. Våga dig gärna på att pruta.

Räkna på totalkostnad

Om du ska köpa en begagnad bil är det viktigt att förbereda med research om prisnivåer. Det är lätt att hitta sådana uppgifter på nätet. Även om själva bilköpet är den största utgiften så bör du även ha koll på de löpande kostnaderna som köpet medför. Vad är bränsleförbrukningen och hur långa sträckor räknar du med att köra?

Kontrollera vad en försäkring kostar. Jämför olika försäkringsbolag då det kan skilja stort. Hur mycket kostar fordonsskatten? Kontrollera hur långt det är kvar till avgörande delar av bilen måste bytas eller när reparationsbehov normalt uppstår för bilmodellen. Hur ser värdeminskningen ut för den här bilmodellen? Kommer du passera biltullar när du kör?

Efter köpet är investeringen klar men nu bör du ta god hand om bilen. Vårda och serva den kontinuerligt med tanke på att den någon gång ska säljas vidare. Det kan vara svårare att sälja en bil som är inrökt och vanvårdad eller som inte fått service på en auktoriserad verkstad. Behandla yttre skador och rost så att det inte blir värre.

Ska du finansiera bilköpet med ett lån? Se då till att jämföra ordentligt eftersom det kan skilja mycket mellan olika långivare. Reducero har ett praktiskt jämförelseverktyg på sin hemsida. Du behöver bara fylla i ansökan så får du låneerbjudande från ett flertal långivare.

Vänta inte för länge med bilköpet

Drömmer du om vinden i håret i en öppen cabriolet, att sakta cruisa fram i en veteranbil eller väntar du tillökning och behöver en familjebil? När du bestämt dig för ett bilköp gäller det att slå till direkt. Risken att du förlorar den perfekta bilen till andra spekulanter är stor om du inte har din finansiering klar i god tid.

Samla dina lån och spara pengar

Samla ditt billån och andra lån för att spara pengar. Gör en snabb ansökan helt kostnadsfritt. Dina möjligheter att bli skuldfri och betala av lånen snabbare ökar när de finns samlade på samma ställe. Du kan spara tusenlappar varje månad genom att samla lån! Låt Reducero hjälpa dig att hitta det bästa lånet med den mest förmånliga räntan.