Undvik att bli lurad när du säljer bilen

Tips för en smartare och säkrare bilaffär

4 minuters lästid

Har din bil börjat krångla med dyra reparationskostnader som följd eller behöver familjen en större bil? Oavsett varför du vill sälja bilen finns en del saker du bör tänka på. Läs våra säljtips innan du säljer och öka dina chanser att göra en bra affär.

Spara pengar genom att byta bil

Du kan spara pengar genom att byta bil. En gammal bil kräver fler reparationer som ibland kan kosta mer än värdet på bilen. Samtidigt är nyare bilar oftast bränslesnålare och ökar körglädjen. Köp en bil du har råd med som sparar dig pengar. Att köpa en lyxbil innebär inte bara en dyr initial kostnad. Även bilens försäkringspremie blir ofta högre för en dyrare bil.

Jämför försäkringspremier för olika typer av bilar. Se upp med ovanliga bilmodeller som ofta har dyrare reservdelar. Jämför också bränsleförbrukning mellan olika bilmodeller. Med dagens priser kan du spendera en förmögenhet på bränsle för en gammal bränsleslukande bil. Med en lägre bränsleförbrukning kan du lägga pengar på annat roligt istället.

Är det alltid bäst att köpa en ny bil? Nej, verkligen inte. Värdet på en ny bil minskar i snitt med 25–40 procent under de första två åren. En två eller tre år gammal bil är fortfarande i bra skick och du får nybilskänslan för nästan halva priset! Dagens nyare bilar har dessutom ofta långa garantier som kan förlängas till en rimlig kostnad.

Så säljer du bäst din bil

Att byta in din bil hos en bilhandlare kan låta som en bra idé, men du förlorar tyvärr mycket pengar på det. En bilhandlare kalkylerar med minst 20 procent marginal – pengar som istället skulle kunna hamna i din ficka! Sälj din bil privat och spara tusenlappar.

Förbered bilförsäljningen noggrant. Fixa småfel så som trasiga lampor, fläckar på inredningen och repor i lacken innan du lägger ut bilen till försäljning. Lämna in bilen på service om så behövs och se över serviceboken. Tvätta bilen utvändigt och städa invändigt. Fotografera bilen i dagsljus, i flera olika vinklar, med en fin bakgrund som inte själ uppmärksamhet.

En av de största sajterna för försäljning av begagnade bilar är blocket.se. Lägg ut annonsen med en säljande rubrik och text när trafiken är som störst, exempelvis måndag morgon. Kolla runt på nätet vad din bilmodell brukar säljas för och undvik att överdriva – det kan skrämma bort seriösa spekulanter. En liten prutmån är rimligt – om köparen inte får förhandla om priset kan de välja att dra sig ur.

När det är dags för affär är det viktigt att du och köparen skriver ett giltigt köpeavtal. Du kan hitta en mall på nätet för utskrift. Lämna inte ifrån dig bilen innan du har fått full betalning. Ofta sker slutbetalning genom postväxel eller betalning via internetbanken direkt. När affären är klar ska du säga upp din försäkring.

Köpa ny bil med hjälp av billån

För många bilägare är bilen en nödvändighet. Vi är ofta beroende av vår bil för att ta oss till jobbet och för att köra barnen till fritidsaktiviteter. Eftersom bilen är så pass viktig bör du välja en modell som är pålitlig, bekväm och som passar dina behov. Få människor betalar bilen kontant. De flesta väljer istället att dela upp betalningen i form av ett billån.

Om du inte har någon tillgång att belåna är det vanligaste finansieringsalternativet ett blancolån. Ett sådant billån tas utan säkerhet, med din inkomst som försäkran. Med ett blancolån behöver du inte betala handpenning, om du inte vill. Du kan låna upp till hela summan för att köpa en ny bil.