Det du måste veta innan du säljer din bil

...så blir försäljningen till en dans

Har gamla Bettan börjat krångla och orsakar dyra reparationskostnader? Har familjen växt ur den lilla bilen som var perfekt tidigare? Har grannens nyköp fått dig att sukta efter en helt ny bil? Oavsett vad anledningen är till att du vill sälja bilen, finns det en hel del saker att tänka på. Läs på lite nedan innan du gör dig av med din gamla bil.

Spara pengar genom att byta bil

Kan du spara pengar på att byta bil? Svaret är ja. En gammal bil kräver allt fler reparationer, i extrema fall dyrare reparationer än själva värdet på bilen. Men det är inte bara reparationerna som blir dyrare med bilens ålder, nyare bilar är generellt sett mer bränslesnåla och ger mer körglädje. Köp en bil du har råd med, som sparar dig pengar. Att köpa en lyxbil innebär inte bara en dyr initial kostnad. Tänk även på att bilens försäkringspremie generellt blir högre för en dyrare bil. Jämför försäkringspremier för olika typer av bilar. Se upp med att ovanliga bilmodeller ofta medför dyrare reservdelar. Var noggrann med att jämföra bränsleförbrukning mellan olika bilmodeller. Med dagens bensinpriser kan du spendera en förmögenhet på färdmedel för en gammal bränsleslukande bil. Om du köper en bil med lägre bränsleförbrukning kan du lägga de pengar du sparar på annat roligt istället.

Är det bäst att köpa en helt ny bil? Nej. Värdet på en ny bil minskar i snitt med 25-40 procent under de första två åren. Att låta någon annan stå för den första värdeminskningen är en mycket bra idé. Om du köper en två år gammal bil är bilen fortfarande i bra skick, och du kan få nybilskänslan för nästan halva priset. Tidigare var garantin en bra anledning till att köpa en helt ny bil, men idag har bilarna oftast längre garantier som kan förlängas till en rimlig penning.

Hur du säljer bäst

Att lämna in din bil som ett inbyte hos en bilhandlare kan låta som en bra idé, men du förlorar tyvärr mycket pengar på det. En bilhandlare kalkylerar med minst 20 procent marginal, pengar som skulle kunna hamna i din ficka istället. Sälj din bil privat – och du sparar tusenlappar.

Förbered bilförsäljningen noggrant. Alla småfel så som; trasiga lampor, fläckar på inredningen och repor i lacken bör justeras innan du lägger ut bilen till försäljning. Lämna in bilen på service om så behövs och se över serviceboken. Tvätta bilen utvändigt samt dammsug och städa invändigt. Fotografera bilen i dagsljus, i flera olika vinklar, med en fin bakgrund som inte tar allt för mycket uppmärksamhet. Största onlinesiten för försäljning av begagnade bilar är blocket.se. Vi rekommenderar att du lägger in annonsen med en säljande annonsrubrik och text, när trafiken är som störst, exempelvis måndag morgon. Sätt inte ett för högt pris, kolla runt på nätet vad din bil går för och undvik att överdriva – det kan skrämma bort seriösa spekulanter. En liten prutmån är rimligt, om köparen inte får förhandla om priset kan de välja att dra sig ur.

billån, bil lån

När det är dags för affär är det viktigt att ni skriver ett giltigt köpeavtal, du kan hitta en mall på nätet för utskrift. Lämna inte ifrån dig bilen innan du har fått full betalning. Ofta sker slutbetalning genom postväxel, eller betalning via internetbanken direkt. När affären är klar ska du säga upp din försäkring (sker ibland automatiskt när försäkringsbolaget får besked om ägarbytet genom bilregistret), kolla skatten och genomföra ett ägarbyte.

Köpa ny bil med hjälp av billån

För många bilägare är bilen en nödvändighet för att få vardagen att gå ihop. Vi är ofta beroende av vår bil för att ta oss till jobbet och för att köra barnen till fritidsaktiviteter. Bilen är även en stor frihet och ett fritidsnöje för bilintresserade. Eftersom att bilen är så pass viktig för oss, bör du välja en bil som är pålitlig, bekväm och som passar dina behov. Få människor betalar bilen kontant. De flesta väljer istället att dela upp betalningen i form av ett billån. Om du inte har någon tillgång att belåna är det vanligaste finansieringsalternativet ett blancolån. Ett sådant billån tas utan säkerhet, med din inkomst som försäkran. Med ett blancolån behöver du inte betala handpenning, om du inte vill. Du kan låna upp till hela summan för att köpa en ny bil.

Prenumerera

Gå med i vårt nyhetsbrev så får du värdefulla tips och råd som stärker dig som låntagare.

Reduceros användaravtal

Om Reducero

Reducero är en kreditförmedlare som tillhandahåller en tjänst där du kan jämföra lån och villkor hos de långivare som Reducero samarbetar med (“Tjänsten”). Genom en ansökan kan du få erbjudanden om lån från flera långivare. På så sätt kan du jämföra villkor från flera aktörer och välja det alternativ som passar dig bäst. Du kan använda dig av Tjänsten när du vill samla existerande lån och t.ex. kreditkortsskulder eller när du önskar ta ett nytt lån. Fördelen med att använda Reduceros Tjänst istället för att jämföra direkt hos långivarna är att det då endast tas en kreditupplysning istället för flera och din kreditvärdighet bevaras. Tjänsten tillhandahålls av Reducero AB (org.nr 556957-7728) med tillstånd att driva konsumentkreditinstitut av Finansinspektionen.

Kreditupplysning

Beställning av kreditupplysning görs hos UC AB. En beställning innebär att UC registrerar en så kallad omfrågning på dig. I Reduceros UC-lösning registreras en förfrågan när du skickar in din ansökan. Därefter kan alla långivare som samarbetar med Reducero under begränsad tid beställa en kreditupplysning på dig utan att ytterligare frågor registreras.

Personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen (PUL 1998:204) trädde i kraft i oktober 1998 och gäller fullt ut från och med den 1 oktober 2001. Lagen ger dig som kund rätt till information om behandling av personuppgifter.

Personuppgiftsansvarig

Reducero AB med organisationsnummer 556957-7728 är personuppgiftsansvarig för de uppgifter som du lämnar.

Personuppgifter och användning

Vi lagrar de personuppgifter du lämnar i samband med att du registrera dig för en av våra tjänster. Vi använder personuppgifterna för att kunna fullgöra våra åtaganden gentemot dig avseende den tjänst du beställt och för att upprätthålla en god kund- och registervård. Uppgifterna används vidare för att hantera dina kundärenden samt för information och marknadsföring via post, telefon eller elektronisk kommunikation så som sms, e-post eller brev. Uppgifterna kan också komma att användas i utvecklingen av nya produkter och tjänster och för att ge dig anpassat innehåll i våra tjänster, t.ex. erbjudanden och annonser som är mer relevanta för dig. Uppgifterna kan komma att lämnas ut till Reducero AB:s samarbetspartners i de syften som framgår ovan. Du kan när som helst rätta eller uppdatera felaktiga person-, adress- och telefonuppgifter genom att kontakta oss på kundservice@reducero.se. Du kan även kontakta oss om du inte vill att vi använder dina personuppgifter i samband med marknadsföring. Uppgifterna kommer i dessa fall att spärras för sådan användning. Du har också möjlighet att få information om vilken information som finns sparad om dig. Detta gör du genom att kontakta Reducero AB:s personuppgiftsombud på kundservice@reducero.se.

Ändringar

Vi kan komma att göra ändringar i vår personuppgiftspolicy. Vid uppdateringar som är av avgörande betydelse för vår behandling av personuppgifter eller uppdateringar som inte är av avgörande betydelse för behandlingen men som kan vara av avgörande betydelse för dig, kommer du att få information på Reduceros hemsida och/eller via e-post (om vi har sådan uppgift) i god tid innan uppdateringarna börjar gälla.

Version 201801