Vad är ett snabblån?

... och vad bör jag tänka på innan jag lånar

Vi hör ofta om begreppet snabblån eller sms lån, inte minst i medierna, men vad menar vi egentligen när vi säger snabblån? Faktum är att någon enhetlig definition som alla kommit överens om inte finns men gemensamt för dessa lån brukar vara att lånet betalas ut relativt snabbt och utan säkerhet.

Lån utan säkerhet är i sig inget nytt fenomen. Namnet snabblån började användas brett i Sverige 2006, i samband med att ny teknik gjorde det möjligt att ansöka om ett mindre lån direkt i mobilen eller på internet.

Uppskattad och utskälld låneform

Många kunder uppskattade snabblånen, då man upplevde att låneformen fyllde en lucka i de etablerade aktörernas utbud genom att erbjuda ett enkelt sätt att snabbt ansöka om ett mindre belopp.

Tidigare hade det ofta tagit flera dagar att ansöka om ett litet lån hos någon av de stora långivarna. Perfekt för den som fått en oväntad utgift som snabbt behövde lösas, tyckte många kunder.

Men snabblånen fick också oerhört mycket kritik, ofta på grund av vad man menade var orimligt höga räntor. Oseriösa aktörer flockades dessutom till branschen och under några år var det något av en vilda västern på marknaden.

Snabblånemarknaden regleras

Finansinspektionen (FI) hängde inte med i svängarna men när myndigheten väl vaknade så reglerades marknaden successivt och flera oseriösa aktörer slogs ut. Sedan 2014 krävs ett särskilt tillstånd från FI för att bedriva kreditgivning mot konsumenter.

Bland de första bolagen att få tillstånd från FI var snabblåneföretaget Credigo. Tillståndet innebär att verksamheten kontrolleras av FI, som löpande ska säkerställa att den uppfyller de krav som finns. Företag som inte sköter sig kan bli av med tillståndet och får därmed inte låna ut pengar.

I takt med denna och andra regelskärpningar har marknaden för snabblån mognat och antalet aktörer minskat.

Vad har snabblånen gemensamt?

Förutom att lånet ofta betalas ut direkt efter godkänd kreditprövning är det dessutom vanligt med en kort återbetalningstid, inte sällan är den mellan 30 och 90 dagar. Det är också vanligt att det går att ansöka om ett mindre belopp utan UC, vilket inte är samma sak som att det går att låna utan att det tas en kreditupplysning. Alla företag är enligt lag skyldiga att göra en ordentlig kreditprövning.

Flera snabblåneföretag har istället valt att jobba med till exempel Creditsafe, som tar en kreditupplysning men utan att registrera den. Därför påverkas inte kreditvärdigheten negativt av en ansökan, till skillnad fån UC där varje ansökan registreras och mängden förfrågningar kan komma att påverka den framtida kreditvärdigheten.

Tänk efter innan du lånar

Som med alla lån ska du tänka efter noggrant innan du tar ett snabblån. En del aktörer lockar med räntefria lån första gången men fundera på om du verkligen behöver pengarna. Om du kommer fram till att du verkligen behöver ett litet lån, se till att jämföra villkoren hos de olika långivarna och glöm inte att hålla utkik efter dolda avgifter.

Prenumerera

Gå med i vårt nyhetsbrev så får du värdefulla tips och råd som stärker dig som låntagare.

Reduceros användaravtal

Om Reducero

Reducero är en kreditförmedlare som tillhandahåller en tjänst där du kan jämföra lån och villkor hos de långivare som Reducero samarbetar med (“Tjänsten”). Genom en ansökan kan du få erbjudanden om lån från flera långivare. På så sätt kan du jämföra villkor från flera aktörer och välja det alternativ som passar dig bäst. Du kan använda dig av Tjänsten när du vill samla existerande lån och t.ex. kreditkortsskulder eller när du önskar ta ett nytt lån. Fördelen med att använda Reduceros Tjänst istället för att jämföra direkt hos långivarna är att det då endast tas en kreditupplysning istället för flera och din kreditvärdighet bevaras. Tjänsten tillhandahålls av Reducero AB (org.nr 556957-7728) med tillstånd att driva konsumentkreditinstitut av Finansinspektionen.

Kreditupplysning

Beställning av kreditupplysning görs hos UC AB. En beställning innebär att UC registrerar en så kallad omfrågning på dig. I Reduceros UC-lösning registreras en förfrågan när du skickar in din ansökan. Därefter kan alla långivare som samarbetar med Reducero under begränsad tid beställa en kreditupplysning på dig utan att ytterligare frågor registreras.

Personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen (PUL 1998:204) trädde i kraft i oktober 1998 och gäller fullt ut från och med den 1 oktober 2001. Lagen ger dig som kund rätt till information om behandling av personuppgifter.

Personuppgiftsansvarig

Reducero AB med organisationsnummer 556957-7728 är personuppgiftsansvarig för de uppgifter som du lämnar.

Personuppgifter och användning

Vi lagrar de personuppgifter du lämnar i samband med att du registrera dig för en av våra tjänster. Vi använder personuppgifterna för att kunna fullgöra våra åtaganden gentemot dig avseende den tjänst du beställt och för att upprätthålla en god kund- och registervård. Uppgifterna används vidare för att hantera dina kundärenden samt för information och marknadsföring via post, telefon eller elektronisk kommunikation så som sms, e-post eller brev. Uppgifterna kan också komma att användas i utvecklingen av nya produkter och tjänster och för att ge dig anpassat innehåll i våra tjänster, t.ex. erbjudanden och annonser som är mer relevanta för dig. Uppgifterna kan komma att lämnas ut till Reducero AB:s samarbetspartners i de syften som framgår ovan. Du kan när som helst rätta eller uppdatera felaktiga person-, adress- och telefonuppgifter genom att kontakta oss på kundservice@reducero.se. Du kan även kontakta oss om du inte vill att vi använder dina personuppgifter i samband med marknadsföring. Uppgifterna kommer i dessa fall att spärras för sådan användning. Du har också möjlighet att få information om vilken information som finns sparad om dig. Detta gör du genom att kontakta Reducero AB:s personuppgiftsombud på kundservice@reducero.se.

Ändringar

Vi kan komma att göra ändringar i vår personuppgiftspolicy. Vid uppdateringar som är av avgörande betydelse för vår behandling av personuppgifter eller uppdateringar som inte är av avgörande betydelse för behandlingen men som kan vara av avgörande betydelse för dig, kommer du att få information på Reduceros hemsida och/eller via e-post (om vi har sådan uppgift) i god tid innan uppdateringarna börjar gälla.

Version 201801