Skatteåterbäringen: 4 smarta sätt att använda pengarna

Återbäringen på skatten betalas för de flesta ut innan midsommar. Många passar på att fylla upp semesterkassan men du kan också använda pengarna på andra smarta sätt. Här radar vi upp fyra enkla och effektiva sätt att maximera nyttan av pengarna.

Använd återbäringen där den behövs som mest

Om du får tillbaka en lite större summa på skatten är det klokt att se över dina ekonomiska behov. Skriv en lista och fördela pengarna där de behövs. Du kanske behöver göra nödvändiga inköp till ditt hushåll. Eller också kan du betala av lån eller spara pengar som skydd mot oförutsedda utgifter.

Här nedan kan du läsa om några områden som bör prioriteras:

1.    Täpp till hålen i din ekonomi

Du kan använda skatteåterbäringen för att fylla igen eventuella hål i din hushållsekonomi. Spara pengarna som en buffert ifall du exempelvis skulle bli arbetslös. Men det kan också handla om att spara inför något viktigt i framtiden eller reparera bilen som krånglar, för att undvika en större kostnad om den går sönder.

2.    Sänk dina räntor innan du betalar av på lånen

Många ger rådet att använda skatteåterbäringen för att betala av på lån med höga räntor. Absolut kan det vara klokt med en extra amortering, men börja med att sänka räntorna på dina befintliga lån. På så sätt slipper du lägga pengar på onödiga räntekostnader. 

Prova vår kostnadsfria jämförelsetjänst. Våra rådgivare kanske kan hjälpa dig att sänka din ränta.

3.    Placera pengarna där de ökar i värde

Den skatt du får genom återbäringen har väntat i ett helt år på att betalas ut. Det är egentligen ett ganska dåligt sätt att spara pengar eftersom ditt skattekonto har relativt låg kostnadsränta (0 % vid 1,25 % basränta). Du kan få bättre avkastning genom att använda traditionella sparformer där dina sparpengar växer bättre.

På den oberoende webbplatsen Hallå Konsument kan du läsa mer om olika sparformer: 
https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-kopsatt/olika-sparformer/

4.    Investera i dig själv

Glöm inte bort att använda en del av pengarna på dig själv eller din familj. Att sänka dina räntor och att ha en ekonomisk buffert sänker din oro och höjer därigenom din livskvalitet, men det gör även en nöjesresa eller en investering i din hobby. Belöna dig själv för allt slit under året och gör saker som får dig att må bra.
 

Fakta om Skatteåterbäringen

För de flesta innebär skatteåterbäringen tusenlappar inför sommaren och ett välkommet tillskott i semesterkassan. I snitt får varje svensk tillbaka 8 000 kronor på skatten. År 2021 var ett rekordår när ca 18,3 miljarder kronor delades ut till ca 2,5 miljoner personer. När du får tillbaka pengar via skatteåterbäringen beror det helt enkelt på att du betalat in för mycket skatt under föregående år. Om du betalat för lite skatt blir du i stället betalningsskyldig – så kallad kvarskatt.

 

Lånebelopp:

kr

Lånetid:

år
Ungefärlig kostnad
kr/mån

Vill du samla lån?

Ränteexempel: Annuitetslån på 300 000 kr med löptid 12 år, nominell ränta 6,94% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift. Effektiv ränta 7,17%. Månadskostnad 3 076 kr. Totalt att betala: 442 878 kr. Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Återbetalningstid 1-15 år. Maximal effektiv ränta 31,89%. Räntespann: 3,45%-28%.